Blogi laahaa armottomasti perässä tapahtumia, mutta nyt tutkimuksen alettua on hyvä käydä aikaisempia tapahtumia läpi. Tällä hetkellä arkipäivät menevät kohtuullisen tehokkaasti joko laboratoriossa tai koulussa. Ennen koulun ja tutkimuksen alkamista piti yrittää hoitaa asioita kämpille ja samalla nähdä Tokiota. Heti toisena päivänä Japanissa suuntasimme Panun kanssa Akihabaraan. Reissun virallinen pääpointti oli kameran, adapterin ja muutaman muun tarvikkeen hankinta, mutta nämä olisivat todennäköisesti löytyneet lähempääkin. Akihabaraan pääsee metrolla (niin kuin kaikkialle muuallekin) kotoa Yokohamasta noin tunnissa. Pieneksi selvennykseksi, että asuntola tosiaankin sijaitsee Yokohamassa, joka on Tokion kanssa yhteen kasvanut kaupunki. Tutoreilta kysyttäessä tunnin matkan päässä oleva Akihabara kuulosti todella kaukaiselta mestalta, mutta tokiolaiset eivät kaiketi niin hirveästi lähimmän keskuksen ulkopuolella reissaakaan. Akihabara on Tokion ”electric city”, kaupunginosa joka on ängetty täyteen elektroniikkaliikkeitä, anime&manga-kulttuuriin liittyviä juttuja ja muuta hauskaa.
Akihabaran katukuvaa. |
Pikkuosa Yodobashin mahtiliikkeestä. Sain mukaan myös kuvassa mainostettavan bonuskortin, johon kaiketi sai ihan kunnolla rahaa kameran ostosta. |
Olin googlettanut etukäteen sopivan liikkeen nimeltä Yodobashi kameran hankkimiselle, mutta kameraliikkeiltä olisi ollut kyllä vaikea välttyä paikan päällä. Yodobashi oli kuitenkin hauska paikka, 10 kerrosta pelkkää elektroniikkaa ja yksi kerros pelkästään kameroille. Vaikka Japanissa monet liikkeet menevät vielä melkein länsimaalaisesta jossain mielessä, elektroniikkaliikkeet ovat ilmeisesti poikkeus. Joka kulmassa liikkeen sisällä on myyjiä, joista monet huutavat lähes yhtä soittoa alennuksia pöytien päältä. Lisäksi liikkeen kuulutusjärjestelmästä kerrotaan vielä omat mainokset. Kun taustameteliin lisätään erittäin lyhyellä väliajalla toistuva liikkeen tunnusmusiikki, soppa on valmis. Alussa homma repeilyttää, mutta tunnusmusiikkia lukuun ottamatta tähän tottui aika nopeasti. Kaikille tämä ympäristö ei varmaankaan sovellu.
Itse kameroita oli esillä niin paljon, että erehdyin kokeilun jälkeen ostamaan hieman kalliimman kameran kuin olin aikonut. Hintataso on kamerasta riippuen joko jonkin verran matalampi tai kalliimpi Suomeen verrattuna. Jenin vahva kurssi kuitenkin pitää huolen, ettei tavaroita mitenkään älyttömän halvalla saa. Kameran ja muiden tavaroiden osto oli ihan hauskaa puuhaa puoli japani-englanniksi, ja pienikin sanojen tuntemus tyyliin ”akai” (punainen eli kameran väri) on hyödyksi. Japania pääsee harjoittelemaan myös kameran valikoissa, joita ei saa englanniksi.
Mainostajat eivät pitäydy pelkästään liikkeen sisällä, vaan Akihabaran kadut ovat täynnä mainostajia. Palkka ei voi kyllä olla hirveän huima, jos pienemmällekin liikkeelle voi palkata 4-5 huutajaa ulos. Japanissa on muutenkin yleensä asemien läheisyydessä lappujen jakajia, mutta Akihabara on kyllä omassa kastissaan. Animekultturia myötäillen kadulla näkyy mitä erilaisimpiin vetimeihin sonnustautuneita mainostyttöjä (oli siellä kai muutama miespuolinenkin). Yleisin asuste lienee maid-puku (siis sellainen palvelustytön asu), joita tuli kadulla vastaan varmaan joka korttelissa. Kameraa minulla ei valitettavasti ollut vielä toiminnassa Akihabarassa sattuneesta syystä, mutta etsivä löytänee kuvamateriaalia paikasta enemmän halutessaan.
Hauska bussi. Muutenkin Akihabarassa kierteli mainosbusseja/rekkoja, joiden ainoa tehtävä on ilmeisesti kiertää ympyrää ja soittaa musiikkia kovalla äänellä. |
Jarkko tykkää (ja oli muuten hieman kuuma). |
Akihabara on täynnä erilaisia peli- ja pachinkohalleja. Vierailimme muutamassa, mutta suurempaa peli-intoa ei vielä silti syttynyt. Pelihallit muistuttavat Suomessakin joskus 90-luvulla olleita halleja, joita ei enää niinkään näy. Pachinkohalli taasen on jotain ihan muuta, vaikka pachinkoja periaatteessa Suomessa onkin yksinkertaisemmassa muodossa näkynyt. Halleja on Tokiossa joka paikassa, ja ne ovat monesti aivan tupaten täynnä porukkaa, savua ja uskomattoman kovaa meteliä. Samanlaisen savun ja metelin voisi kokea ehkäpä asvaltintekokoneen vieressä. Itse asiassa olen muutaman kerran kadulla kävellessä erehtynyt luulemaan, että joku alkaa siivoamaan katua vaikka kyseessä onkin vain pachinkohallin oven hetkellinen aukeaminen. Toki näitäkin halleja lienee erilaisia. Pachinkon suosio on kyllä silti mysteeri. Kokonaisuudessaan Akihabarasta löytyy vaikka mitä hauskaa ja vähemmän hauskaa kauppaa. Hämärimmiltä kujilta löytynee palveluja joka tarpeisiin. Päivän reissu ei välttämättä avaa kaupunginosaa vielä kokonaisuudessaan.
llalla Akihabaran kruunaa vielä talojen valomeri. Porukkaa virtasi lauantai-iltaa myöten vielä lisää paikan päälle, eli kai tämä on suosittu illanviettomestakin vaikkei varsinaisia baareja niin näkynytkään. Hieman hullu paikkahan Akihabara kaiketi on, mutta toisaalta muut Tokion kaupunginosat ovat tuntuneet ihan normaaleilta tämän jälkeen. Matkalla pois pistäydyimme vielä Shibuyassa, joka on liikenteen risteämiskohta. Täältä pitää laittaa vielä pakollinen kuva myöhemmin paikallisesta isosta risteyksestä.
Lyhtyjä Shibuyassa. |
Porukkaa riittää niin kuin aina. |