Maanantai 11.10 oli kansallinen vapaapäivä nimeltänsä urheilupäivä (体育の日 Taiiku no Hi). Jarkko arvostaa Japanin outoja vapaapäiviä paljon ja urheilupäivän kunniaksi tehtiinkin jo mainostettu retki Kiotoon. Tarkoituksena oli viipyä paikan päällä 2 yötä ja mennä Kiotoon Shinkansenilla. Shinkansenit ovat Japanin erittäin nopeita junia, joiden keskimääräinen myöhästymisaika mitataan sekunneissa eikä päivissä kuten VR:llä. Matka Kiotoon (noin 500 km) taittuu muutamassa tunnissa.
Tai siis olisi taittunut, jos Shinkansenia oltaisiin käytetty. Matka yhteen suuntaan nimittäin olisi maksanut myöhään varattuna vaivaiset 130 000 jeniä (siis reippaasti yli 100 euroa), joten seurueemme (=Panu ja Eppu) äänesti yksimielisesti ajatusta vastaan. Sen sijaan Kiotoon ja takaisin mentiin yöbusseilla. Halpaa lystiä kuin mikä, sillä edestakainen matka maksoi n. 100 000 jeniä. Eli siis ei muuten yhtään halpaa, mutta matka varattiin kyllä muutaman päivän varoitusajalla. Mutta kannattaa joka tapauksessa arvostaa Suomen opiskelija-alennuksia, täälläpä niitä ei enää yliopistossa käsittääkseni saa.
Yöbussia odottamassa (itse asiassa Kiotossa). |
Yöbussit olivat sinänsä ihan hauska kokemus. Itse asiassa jo pelkkä bussiin nouseminen on hyvä esimerkki japanilaisesta tehokkuudesta. Käsitettä laituri ei selvästi tunneta, vaan kaikki bussit ajavat paikkaan x ja paikan x ulkopuolella on eri firmojen standit, joissa huudetaan firman omaa linjaa. Sitten matkustajat käydään yksi kerrallaan läpi listalta. No, eihän siinä, kai se näinkin hoituu. Yöbusseissa pystyi nukkumaan kohtuullisesti. Bussi pysähtyi parin tunnin välein johonkin paikkaan missä on wc:t ja kauppoja, eli senkään puolesta ei tule ongelmia. Matka Kiotoon kesti joku 9 tuntia Tokion pääasemalta, lähtö luonnollisesti puolen yön aikoihin.
Satunnainen temppeli aseman lähellä. Tämäntapaisia rakennelmia Kiotosta kyllä löytyy, eikä tätäkään oltu kummemmin jaksettu kartalle merkitä. |
Kioto tuntui heti pienemmältä paikalta Tokion jälkeen, mikä on tietenkin ihan luonnollista. Kioto näyttää ihan normaalilta kaupungilta, mutta kun hieman kävelee eteenpäin huomaa, että temppeleitä ja muutakin pientä koristetta löytyy joka puolelta. Muutenkin kaupungissa on vähän rennompi meininki ja ihmiset ehkäpä asteen ystävällisempiä kuin Tokiossa (jossa kyllä myöskin ollaan ystävällisiä). Eka päivä meni valitettavasti vähän sateessa. Sadepilvi oli masentavan tasainen, joten matkailu ei tänä päivänä oikein kiinnostanut muutamaa satunnaista temppeliä lukuun ottamatta. Kävelimmekin muutaman temppelin kautta suoraan hostellille, joka sijaitsi Gionissa, ilmeisesti hieman perinteisemmällä alueella joka on tunnettu myös geishoista. Pidin kyllä alueesta paljon. Ensi kerralla voisikin ehkä vaan tepastella Gionissa enemmän. Hostellikin oli erittäin mukava paikka suurella yhteisellä olohuoneella, jossa oli vieläpä Wii Mario Kartilla. Illalla piipahdimme vielä punaisista porteistaan tunnetussa Fushimi Inari –temppelissä, mutta visiitti jäi kohtuullisen lyhyeksi. Se jäi kuitenkin käteen, että punaisia portteja voi itse ostaa paikan päälle lisää, mutta ne maksoivat aikamoisia summia. Kaikissa porteissa lukee sponsori kanjeilla toisella puolen.
Seuraavan päivän sää oli onneksi täydellisyyttä hipova, joten päätimme toteuttaa operaatio nähtävyyksien katselun. Kokosimme pienen reitin ympäri Kiotoa, tosin pudotimme matkan varrella muutamia kohteita pois. Eka kohde oli (kappas vain) temppeli Gionin lähellä. Itse asiassa ei näistä nähtävyyskohteista niin hirveämmin jaksa kirjoitella, mutta todettakoot että temppelit ovat kyllä ihan kivoja paikkoja. Tosin nämä tunnetuimmat näyttivät olevan ihan täynnä porukkaa.
Kiyoumizu-temppelin sisääntulo Gionin lähellä. |
Emme välttyneet häiltä (?) täälläkään. |
Se temppeli. |
Temppelin jälkeen suuntasimme Kioton toisella puolella olevaan bambuumetsään. Bambuupuita on itse asiassa näkynyt muutamia ihan Tokiossakin. Ihan sivuhuomiona, että Kiotossa käytetään busseja metron sijaan. Näiden käyttö periaatteessa on helppoa nk. tasataksa-alueilla, mutta näiden ulkopuolelle mentäessä pitää tuijottaa bussin etuosassa olevaa bingotaulua muistuttavaa numeronäyttöä. Busseihin noustaan keskeltä ja matka siis maksetaan lopussa, mikä nopeuttaa pysäkeillä pysähtymistä huomattavasti. Kannattaisi varmaan harkita Suomessakin? Niin, mutta siis bambumetsä ja sen ympäristökin olivat ihan hauskaa seutua, mutta emme kuitenkaan älyttömän pitkään paikalla jaksanut viipyä.
Viimeinen kohde päivälle oli vähän spontaanimpi eli mäki/tunturi Kioton reuna-alueilla Google Mapsista katsottuna. Johtuen sekoilusta liikenteessä tulimme tosin paikan päälle hieman myöhään. Mäen päälle pääsi kaapelijunalla, ja ehdimme juuri ja juuri viimeiseen junaan mikä ylöspäin lähti menemään. Emme siis ehtineet ylös päivän valolla, ja itse asiassa kaikki aktiviteetti mäen päälläkin jäi väliin, koska meidän oli palattava jo seuraavalla junalla takaisin mäen päältä. Kioto oli ylhäältä kuitenkin hienon näköinen.
Vuoristojunarata ylöspäin. |
Vastaantuleva vaunu nauratti hieman, mutta raide kuitenkin jakautui kahdeksi ohituksen ajaksi. |
Auringonlaskua mäen huipulta. Ihan kivan näköistä oli kyllä. |
Itse asiassa vihoviimeinen kohde päivälle oli ravintola nimeltänsä Sweet Paradise, josss voi syödä kakkuja ja piiraita 70 minuutin sisään niin paljon kuin haluaa. Kyllä, luit oikein. Itse asiassa lisäksi saa juoda kaikkia kuumia juotavia ja syödä pastaakin niin paljon kuin haluaa. Nämähän ovat aivan loistavia paikkoja varsinkin naurettavaan 1500 jenin hintaan. Itse asiassa paikka on niin hyvä, että vastaavassa paikassa on käyty jo Tokiossakin myöhemmin. Mainitaan vielä, että ennen hostellille palaamista kävimme juomassa kalliin oluen jazz-baarissa. Kannattaa oppia kysymään kuitenkin etukäteen sisäänpääsymaksun suuruutta, niin ei tarvitse maksaa 2700 jeniä yhdestä oluesta. Mutta onneksi paikka oli kuitenkin ihan kivan pieni ja vieläpä omalla live-bändillä joka tuli heittämään muutaman kysymyksen meille lopuksi.
Samassa kuussa oli myös Halloween, jonka kunniaksi kaupan Halloween-tarjoilija/maskotti halusi välttämättä ottaa kuvan meistä yhdessä. |
Kakkuja, jee. |
Maanantaina eli virallisena vapaapäivänä hyökkäsimme tunnin junamatkan päässä olevaan Naraan. Nara oli Japanin pääkaupunkin ennen Kiotoa, ja nykyäänhän pääkaupunki on siis Tokio. Narassa nähtävyydet sijaitsevat kompaktisti yhdessä puistossa, jossa on paljon peuroja. Näitä on tarkoitus syöttää ja ottaa niistä kuvia. Joten alla muutama kuva.
Niiden kanssa voi ottaa kuvia… |
…niille voi ostaa keksejä (ja kaikki ostavat)… |
…niitä voi syöttää… |
…ja lopuksi niistä voi ottaa melkein luonnollisen kuvan. Tai sitten ei. |
Peurojen lisäksi puistosta löytyy kyllä muutakin, kuten temppeleitä. Mainitaan paikoista etenkin Japanin isoin (?) buddha-patsas, joka oli omassa temppelikatoksessaan. Jäätävän isoa Buddhaa oli tullut katsomaan aika paljon porukkaa.
Narasta siirryttiin semisuoraan lopulta yöbussiin takaisin Tokioon. Kerrotaan tosin vielä erittäin kivasta, kauempana asemasta olevasta okonomiyaki-paikasta, jossa kokit tulivat poikkeuksellisesti heittämään läppää meille ja muutenkin meno oli erittäin rento verrattuna yleiseen “Irasshaimasee” ja “Doozo” –huuteluun, mitä yleensä ravintoloissa koko ajan kuulee. Voi kun vain osaisi Japania vähän enemmän, jotta small talk sujuisi.
Laitan tosiaan kuvia blogiin jatkossakin, koska sain kuulla useammastakin lähteestä, että kuva-albumi pelkästään olisi tylsempi ratkaisu ja niinhän se kyllä onkin. Mutta kuva-friikeille lisää kuvia täältä.