Tokiossa on ollut varsin lämmintä viime aikoina, ja kirsikankukkien kukintaakin pääsi reilun viikon ajan ihastelemaan. Muutamia kuvia luvassa myöhemmin. Jokunen järistyskin on taloja vähän heilutellut, mutta ei mitään suurempaa kuitenkaan ole tapahtunut. Suomen suurlähetystö piti erittäin hyvän tiedotustilaisuuden tilanteesta. Paikalla oli leppoisa ydintutkija sekä seismologian tohtori, joka on asustellut Japanissa jo pitempään. Heiltä ja suurlähettiläältä sai hyvän katsauksen tilanteesta. Itse asiassa katsaus oli hieman yllättäen huomattavasti parempi kuin mitä mistään netistä voi lukea. Olennainen anti oli, ettei ydinvoimaloista tarvitse huolehtia, mutta voimakkaampia jälkijäristyksiä ei kannata sulkea pois. Tokiostahan ei ole pitkään aikaan enää kehoitettu poistumaan ja todennäköisesti kohtapuolin matkustusrajoituskin Tokion alueelta poistetaan, kunhan maa ei vähään aikaan vavahtele. Kesästä tulee muuten täällä lämmin mahdollisesti ihan sisälläkin, sillä sähkökapasiteettia on arvioitu puuttuvan noin 20-25% kesän ajalta. Katsellaan mitä tapahtuu.
Kirjoitan postauksen taas vaihteeksi vanhasta aiheesta, lasketteluretkestä Hokkaidoon. Retki tehtiin ennen järistystä, ja myös postaus on tästä eteenpäin kirjoitettu ennen järistystä.
Yleensä olen reissannut Japanissa joko suomalaisten tai vaihtareiden kanssa, ja kieltämättä välillä on käynyt mielessä että voisi olla hieman avartavampaa reissata japanilaisten kanssa. Ja siis ilman mitään vaihtarienemmistöä. Tämä toiveeni toteutui, kun yksi labralainen kutsui minut jo syksyllä yliopiston seuran järjestämään laskettelureissuun. Tätä reissua ei varmasti mainostettu englanniksi missään ja en itse asiassa itsekään mainostanut sitä kenellekään, mistä syystä pääsinkin helmikuun lopussa matkaamaan 30 hengen japanilaisporukassa kohti Hokkaidoa, Japanin pohjoista osaa. No okei, oli siellä kaksi kiinalaistakin, jotka kuitenkin preferoivat japaninkieltä. Lisäksi pari japskia osasi puhua englantia retkellä ihan tarpeeksi hyvin. Joka tapauksessa 5 päivän reissun jälkeen Hokkaidossa osaan puhua parempaa japania kuin koskaan ja myös lasketella paremmin kuin koskaan. Aivan loistava reissu siis.
Hokkaido on kohtuu kaukana Tokiosta, ja tännekin piti siis lentää. En ole kyllä ikinä valmistautunut näin vähän lentoon, sillä tajusin lentokentälle mennessä etten edes tiedä mihin olen lentämässä. Löysin määränpään kuitenkin japaninkielisestä opasnivaskasta lentokentällä, ja saavuin tapaamispaikalle baggage drop-iniin peräti 5 minuuttia ennen sovittua aikaa. Pääteasemalta oli vielä reilun tunnin bussikuljetus laskettelupaikkaan, josta itsessään ei käytännössä poistuttu reissun aikana. Kyseessä oli erittäin pakettimatka, nimittäin kaikki safkat, majoitukset, kuljetukset, hissiliput jne. kuuluivat hintaan, joka oli kaikkeen nähden loppujen lopuksi aika edullinen.
Heti Hokkaidossa kävi selväksi, etten ole päässyt oikeasti kulkemaan tällaisessa porukassa ennen. Avajaistilaisuudessa kävi hotellin johtohenkilökuntaa puvut päällä ja yliopiston puolelta järjestäjätahoja (vanhoja leppoisia tyyppejä) pitämässä puheita. Muutenkin tuntui, että japanilaisille tyypillisiä palopuheita pidettiin reissun aikana ihan älytön määrä. Japskit ilmeisesti tykkäävät niistä. Puheen jälkeen kiitellään, kumarretaan - monesti myös keskellä puhetta - ja taputellaan. Onhan tätä nähty täällä, mutta erotuksena että japskiporukassa tätä tehdään usein ja kumartamiset ja kiitokset vedetään varsin mallikkaasti. Oikein hauskaa, onneksi voi kumartaa syvempään jos meinaa revetä nauramaan jossain välissä. Mutta oikeasti meininkiin tottui nopeasti, ja nämä tavat ovat ihan kivoja. Lisäksi päivän työstä eli laskettelusta kiitetään joka ikisessä välissä, tosin tälle fraasille ei kyllä löydy suoraa käännöstä. Myös hotellin henkilökunta uskollisesti tätä toisti joka välissä kun jotain niiltä tarvitsi.
Olin kuullut, että hintaan sisältyy myös laskettelukoulu, mutta oletin sen olevan vain vasta-alkajille. Väärin, meidät oli jaettu neljään eri tasoryhmään ja joka ikinen päivä meillä oli koulutusta joku 5 tuntia. Ja (japaninkielinen) koulutus oli melkein yksityisopetusta, sillä ryhmässä oli vain 4 jäsentä. Oikein mukavaa. Opettajana oli yli 60 vuotta vanha mukava hyvässä kunnossa oleva herrasmies. Hän oli kuulemma nuorempana ollut erittäin hyvä laskettelemaan, ja kyllähän hän osasi laskea käsittämättömän nätisti. Mutta itse asiassa itsellekin jäi pieni lasketteluhimo 5 päivän jälkeen, sillä kun oppii vähän laskettelutekniikkaa niin homma muuttuu entistä hauskemmaksi. Ja sitähän oppii pakostakin, jos päivässä laskettelee jopa 8 tuntia. Suomessa pitää siis päästä taas laskettelemaan näin parin vuoden tauon jälkeen.
Vähän kuin Suomen laskettelurinteet, siis ihan oikeasti. |
Taustalla näkyvä mäen huippu piti sisällään nättejä lumisia koivuja. Tämä on ensimmäinen kerta, kun olen täällä koivuihin törmännyt. Varsin kotoisaa. |
Lyhyt sananen itse paikasta. Oyanaro oli yli 600 metriä korkea tunturi, jonka huipulta maisemat muistuttivat osaksi vähän kuin Suomen lappia. Laskettelurinteitä ei ollut älyttömän montaa, mutta ne olivat aika tyhjiä. Lukuun ottamatta Japanin puolustusvoimia, joka huvittavaa kyllä harjoitteli rinteillä suksien kanssa. Rinteet olivat joka tapauksessa erittäin hyvässä kunnossa, pakkastahan ei ollut kuin muutama miinusaste. Hotellissa oli lisäksi kuumat lähteet ja yllättävän kuuma sauna. Harmi, että huone haisi pahasti tupakalle ja muutama torakantapainenkin huoneessa majaili, tosin ne jatkoivat elämäänsä paria kerrosta alempana hangessa.
Laskettelun lisäksi maininnan ansaitsee aivan älyttömän hyvät safkat joka päivä. Lisäksi tervetuliaisjuhlassa oli olutta ja lihaa erittäin paljon saatavilla ja läksiäisjuhla... noh, en ole varmaan ikinä syönyt niin paljon. Läksiäisjuhla oli hauska muutenkin, sillä hotellin johtoporrasta kävi puvut päällä parin minuutin välein täyttämässä laseja alussa. Ihan toimiva ratkaisu, eihän siinä. Päällimmäisenä juhlasta jäi kuitenkin mieleen vanhahko karaokelaite salissa. Pääsin itsekin koittamaan taitojani, mutta tuntemattomien biisien laulaminen varsinkin japaniksi salin edessä oli kyllä vähän erilainen kokemus pieniin karaokebokseihin verrattuna. Mutta karaoke oli silti valaiseva kokemus, sillä suuri osa japskeista kyllä lauloi tunteella vaikka muuten vähän ujompia olisivatkin. Tosin tällä reissulla oli vähän ulospäinsuuntautuneempaa porukkaa, suurin osa tuli ihan juttelemaankin minulle muuten vaan. Oikein mukavaa porukkaa, joita luultavasti näkee vielä myöhemminkin reissun jälkeen. Karaokesta vielä sen verran, että 80- (ja 90-luvun?) tunnetut japskibiisit kuulostavat ihan suomen ikivihreiltä klassikoilta. Varsin huvittavaa.
Reissun yksi opettajista, joka itse asiassa oli ainut joka asusti Hokkaidossa, oli käynyt Suomessa opettelemassa hiihtoa Vierumäessä. Tyyppi hieman yllätti heittämällä vähän suomeksi läppää minulle, kun olin aamupalalla ihan horroksessa heräämisen jälkeen. Hauskoja sattumia.
Porukka kasassa ei-niin-vakavaa pujottelukilpaa varten. (ei ole itse ottamani kuva) |
Vakavan näköistä menoa. |